Орална Хигиена

Насоки за орална хигиена на пациенти със зъбно – челюстни деформации

Значението на добрата устна хигиена е от значение на цялостното здраве на човека. Добрият вид на пациента показва отношението му към самия него. Постигането на правилно подредени зъби, красива усмивка и функционално здраво съзъбие в днешни дни се постига с помощта на различни видове ортодонтски апарати. В момента най-масовият ортодонтски апарат е фиксираната техника . Елементите на тази система – брекети, дъги, лигатури и аксесоари затрудняват до голяма степен устната хигиена. Те са обективен фактор, който я влошава поради големите възможности на задържане на храна. Съществува и един субективен фактор – това е възрастта, в която се неглижира външния вид, липсва търпение за правилно и достатъчно време за миене на зъби, то е „дълго“ и до голяма степен всеки тинейджер е бунтар на всичко, което казват големите. На фона занемарената устна хигиена, ортодонтското лечение върви трудно.

Как се подържа устна хигиена на ортодонтски пациенти?

Еднозначният отговор е: с отговорност и търпение.

Следвайте следните стъпки:

Първата стъпка на миенето на зъбите е качественото механично премахването на хранителните остатъци. В помощ на ортодонтските пациенти са направени хигиенни комплакти, които осигуряват добро орално здраве. Той съдържа:

  1. Специални четки, които имат централен улей, който осигурява хоризонталните движения при миенето на зъбите. Улеят позволява брекетите да попаднат в него, а дългите влакна да измиват зъбната повърхност над и под брекета. Фиг. 1 (първите три картинки горен ред).
  2. Ползването на зъбни конци с водачи или дебели четки за междузъбни пространства осигуряват вертикалните движение при миенето на зъбите, т.е. около брекетите да не се натрупват остатъци от храна. 
  3. Допълнителни аксесоари като: зъболекарско огледало за разширение на устата при необходимост; ортодонтски восък; пясъчен часовник за фиксиране на времето на миене на зъбите; често пъти има сгъваема четки.

Втората стъпка е използването на вода за уста. Енергичното жабурене подпомага качествено измиване на зъбите, дезинфекцира устата и я освежава. Ползването на вода за уста предпазва появата на афти и възпаление на венците, стимулира доброто възстановяване на ранички по устната лигавица.

Трета стъпка: ако имате съмнение каква ви е устната хигиена или ортодонтът вече ви е обърнал внимание за недобра хигиена, използвайте помощни средства за установяване наличието на зъбна плака. Това става с помощни срества – обагрителни разтвори или таблетки, които оцветяват зъбната плака. Обагрените части трябва да се измият!

Можете да използвате и „Детектор за устна хигиена“. То е „фенерче“, което осветява бактериите, отговорни за образуването на кариеси. Производство на фирма „ Оптика лазер “ – евтино, лесно приложимо и универсално. Сайт на „Оптика лазер“- www opticalaser.eu

Виж още: